Een maand zonder wasmachine moeten is voor veel gezinnen ondenkbaar. We gebruiken onze wasmachine zeker elke week en vaak zelfs elke dag. We kunnen er eigenlijk niet meer zonder. De aanschaf van een nieuwe wasmachine is een behoorlijke kostenpost maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je wasmachine langer mee gaat? Hieronder vind je verschillende tips.

Tips voor dagelijks gebruik

  • Stop je wasmachine niet te vol. Als je regelmatig met een te volle trommel wast kan dat slijtage veroorzaken.
  • Controleer altijd of alle zakken leeg zijn. Voorwerpen zoals muntjes, sleutels en pennen kunnen de wasmachine beschadigen. Ook de beugels van een BH kunnen de machine beschadigen. Hiervoor zijn speciale waszakjes te koop.
  • Maak je wasmachine regelmatig schoon. Denk hierbij ook aan het rubber, de filters en het wasmiddelbakje.
  • Zet de wasmachine nooit op een plaats waar het kan vriezen, zoals in een schuur. Hierdoor kunnen de slangen kapot vriezen.
  • Laat na het wassen de deur en het bakje voor de wasmiddelen open staan. Op deze manier kan de machine goed drogen en ontstaan er geen vieze luchtjes.

Vetluis

Als een wasmachine stinkt is dat in de meeste gevallen een gevolg van vetluis. Als je een wasmachine lange tijd niet goed schoonmaakt is vetluis te zien als een grijzige drap onder bijvoorbeeld de rubberen deurrand. Vetluis bevindt zich echter ook op plaatsen waar je het niet ziet. Vetluis ontstaat vaak omdat we steeds vaker op lagere temperaturen wassen. Door te wassen op lage temperaturen kunnen de wasmiddelen niet altijd goed oplossen. Hierdoor ontstaan zeepresten in de wasmachine. Deze zeepresten zijn de ideale voedingsbodem voor bacteriën, zoals vetluis.

Om vetluis te voorkomen kun je regelmatig een kookwas draaien. Doe dit minimaal één keer per maand. Je kunt wassen met een lege trommel, maar je kunt ook prima handdoeken, theedoeken of beddengoed wassen op een hoge temperatuur. Zo staat de machine ook niet voor niks aan. Houd je bovendien altijd aan de dosering die vermeld staat op het wasmiddel. Tegenwoordig heb je handige caps, waardoor je nooit te veel gebruikt. Tot slot kun je wasmiddel het beste toevoegen aan de trommel en niet via de lade. De lade wordt altijd uitgespoeld met koud water, waardoor er snel vetluis ontstaat.

Kalkaanslag voorkomen

Kalkaanslag op een verwarmingselement zorgt er voor dat de wasmachine meer energie gaat gebruiken. In gebieden met hard water is het daarom verstandig om de wasmachine regelmatig te ontkalken. Je hoeft daarvoor niet een speciale ontkalker aan te schaffen. Een klein scheutje natuurazijn in het bakje van de wasverzachter is al voldoende. Nog beter is het om kalkaanslag te voorkomen. Zo zijn er speciale verwarmingselementen met een antikalkcoating. Deze zorgt er voor dat kalk minder snel kan hechten. Kalkaanslag ontstaat door verhitting. Het is dus verstandig om vaker op een lage temperatuur te wassen. Vergeet alleen niet om elke maand minimaal één keer een kookwas te draaien.