Wasmachine problemen

Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder een wasmachine, dus als hij het niet doet is dat erg vervelend. In sommige gevallen zal er een monteur aan te pas moeten komen, maar in veel gevallen kun je het probleem zelf oplossen. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen met wasmachines en wat je daar eventueel zelf aan kunt doen.

Storingsmeldingen

Moderne wasmachines geven met een storingsnummer aan wat er aan de hand is. In de gebruiksaanwijzing vind je deze nummers terug. Mocht je je gebruiksaanwijzing kwijt zijn geraakt, dan kun je deze in de meeste gevallen wel terugvinden op het internet. Veel fabrikanten hebben op hun website ook een probleemoplosser voor veel voorkomende storingen.

Wasmachine werkt niet

Misschien een beetje voor de hand liggend, maar als je wasmachine helemaal niet werkt is het verstandig om te controleren of de stekker wel goed in het stopcontact zit. Vervolgens kun je controleren of het stopcontact zelf niet stuk is. Je kunt controleren of er spanning op het contact staat door een ander werkend apparaat op het stopcontact aan te sluiten.

Gaat de machine wel aan, maar start hij niet met een programma dan zou het kunnen zijn dat de deur niet goed sluit of dat de kraan niet volledig open staat.

Vreemde geluiden

Een bonkend geluid wordt vaak veroorzaakt omdat de was in de trommel niet goed is verdeeld. Dit gebeurd vooral wanneer je grote items was, zoals dekens of grote handdoeken. Als er maar één item in de machine zit kan de trommel ook uit balans raken tijdens het centrifugeren.

Een ratelend geluid is vaak het gevolg van een muntje of ander klein object dat tussen de kuip en de trommel zit. Wanneer je iets hoort ratelen kun je de machine het beste gelijk uitzetten en het voorwerp verwijderen. Een klein, hard voorwerp kan de machine namelijk beschadigen.

Tot slot kan de wasmachine hard gaan trillen tijdens het centrifugeren wanneer de machine niet op een stabiele ondergrond staat. Zorg er dus altijd voor dat wasmachine waterpas staat.

Water loopt niet weg

Wanneer het water niet goed weg loopt is het belangrijk om als eerste de afvoerslang te controleren. Deze kan verstopt of geknikt zijn, waardoor het water niet goed weg kan lopen. Daarnaast komt het vaak voor dat het filter verstopt is. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine kun je vaak vinden hoe je dit filter zelf schoon kunt maken.

De wasmachine lekt

Wanneer je na het wassen water op de vloer vindt is het van belang om te controleren of de afvoerslang wel goed is aangesloten. Daarnaast kun je controleren of de sluitring van de deur niet beschadigd is. Wanneer je wasmachine alleen lekt tijdens het vullen van de machine dan kan het zijn dat de watertoevoerslang lek is of dat er een rubberen ring beschadigd is.

Wanneer je er zelf niet meer uit komt kun je het beste een monteur inschakelen.